Elektrische step: zo ga je veilig de weg op

Zowel de elektrische step als e-scooter zijn razend populair. Wat is het verschil tussen beide en hoe ga je veilig de weg op? Maak kennis met de Veeley v5 (e-step) en de Coolrider: een mix van scooter en step. Ontvang tips over veilig gebruik van deze twee elektrische vervoermiddelen.

De Coolrider is RDW goedgekeurd

Snelheid van de elektrische step

Grootste verschil tussen de elektrische step en de e-scooter is de snelheid. Een elektrische step heeft een snelheid van gemiddeld 25 kilometer per uur. Dit betekent echter niet dat dit ook de wettelijke maximumsnelheid is! Met de e-step houd jij je aan de maximumsnelheid van 18 kilometer per uur (tenzij anders bepaald).

De motorstep heeft een verbrandingsmotor, maar steeds vaker een elektromotor. Met deze mag je maximaal 25 of 45 kilometer per uur. De Coolrider is een combinatie van scooter en step ineen. Toch wordt deze als snorfiets gezien, en mag je hier maximaal 25 km per uur mee rijden.

Je ziet dat er best wel verschil zit in maximumsnelheid, maar zeker ook in comfort en gebruik.

Elektrische step

Dit kun je met de e-step

Waarom kiezen voor een elektrische step? Hieronder een paar zeer goede redenen:

 • Compact
 • Licht van gewicht
 • Gemakkelijk mee te nemen
 • Eenvoudig manoeuvreren
 • Lange actieradius
 • Korte oplaadtijd
 • Sneller van A naar B

De eerste is vooral geschikt voor woon- werkverkeer, uitstapjes of om de stad te verkennen. Ook geschikt voor snelle boodschappen, mits je een rugzak meedraagt. Het is namelijk niet mogelijk om een tas of mandje aan de e-step te hangen. Probeer dit niet uit, hiermee breng je de step in onbalans.

 

Is het dragen van een helm verplicht?

Alleen bij (elektrische) voertuigen met een snelheid vanaf 25 kilometer per uur is het dragen van een helm verplicht. Dit geldt dus niet voor vervoersmiddelen die maximaal 25 km per uur gaan. Bij het gebruik van een elektrische step is een helm dus niet verplicht. Is dit ook een verstandige keuze? Nee! Ondanks de lage snelheid kan er altijd een valpartij ontstaan.

Een helm voelt misschien niet comfortabel aan, maar dit is slechts een kwestie van wennen. Wie eenmaal een helm draagt weet niet beter. Welke helm is het meest geschikt? Kies voor een scooter – of brommerhelm. Een fietshelm is een goed alternatief, mits deze voorzien is van CE-keurmerk. Het dragen van een motorhelm is minder praktisch.

Met de elektrische step de openbare weg op

Niet alle elektrische steps zijn geschikt voor de openbare weg. Deze moet namelijk RDW goedgekeurd zijn. De Veeley V5 is RDW gekeurd en mag direct de openbare weg op. Tenminste, wanneer je deze ook verzekert. Hierbij krijg je bij de elektrische step een blauw kenteken. Uiteraard is het model ook voorzien van verlichting, reflectoren en een standaard. Alles wat je bij een snorfiets of gewone fiets ook tegenkomt.

Met de elektrische step deelnemen aan het openbaar verkeer? Zorg dat je e-step op orde is. Daarnaast is het belangrijk dat je gebruik maakt van het fietspad (niet de stoep). Hierbij volg je de verkeersregels die ook gelden voor fietsers.

Veiligheid van de step

De veiligheid van de e-step staat flink in de aandacht. Niet zo vreemd, er gebeuren af en toe ongelukken met elektrische vervoersmiddelen. Als gebruiker van de elektrische step ben je net zo kwetsbaar als een fietser. Grootste verschil is dat de e-step kleinere wielen heeft, waardoor deze kuilen of putjes moeilijker opvangt. Hoe voorkom je een valpartij of letsel? Hiervoor hebben we een aantal handige tips voor jou verzameld:

 • Gedraag je als een fietser en pas eventueel je snelheid aan
 • Stapvoets rijden? Dan mag de elektrische step (soms) de stoep op
 • Draag een helm
 • Kies voor fluokleding (opvallend hesje voor verkeersdeelname)
 • Houd je aan de maximumsnelheid
 • Rijd rustig over putdeksels, putjes, stoepjes en tramrails
 • Focus je op de weg
 • Houd andere weggebruikers goed in de gaten
 • Oefen met de langere remafstand (in vergelijking met een fiets)

Maak het jezelf gemakkelijk en kies voor de Veeley V5. Deze is voorzien van krachtige 350 watt elektromotor, achterwielaandrijving en hydraulische schijfrem/ trommelrem. Doordat het zadel en stuuruiteinde inklapbaar zijn, vouw je deze elektrische step tot een gemakkelijk mee te nemen pakketje. Uiteraard is dit model van alle gemakken voorzien: GPS tracker, bluetooth, display, ledverlichting en antislip treeplank. Dan is de keuze snel gemaakt.

Probeer de elektrische step zelf

Wil je de elektrische step zelf testen? Dat kan! Wij bieden de mogelijkheid om deze elektrische step vrijblijvend uit te proberen. Vraag een proefrit aan en ervaar de Veeley zelf.

Veeley

De Veeley is een elektrische step dat door de RDW is goedgekeurd. Bij aanschaf kun je een blauw kenteken erbij kopen waarmee je de openbare weg op mag.

Gezien in

De Telegraaf

 

Noordhollands Dagblad

 

Autovisie

elektrische step
elektrische step