GEMEENTELIJKE SUBSIDIE VOOR ELEKTRISCHE SCOOTERS

News

Nederland gaat de laatste jaren bewuster om met het milieu. Steeds meer gemeenten voeren met betrekking tot vervoer een milieuzone in. Binnen deze zone is de vervuilende benzinescooter en -brommer niet meer toegestaan. Amsterdam was een van de eerste grote steden met een milieuzone. De elektrische scooter is de toekomstige oplossing. Als ondernemer heeft u bij de aanschaf van een elektrische scooter mogelijk recht op gemeentelijke subsidie.

De gemeentelijke subsidie voor de elektrische scooters is ingevoerd in steden als Den Haag, Utrecht en Almere. Ook de grote steden Amsterdam en Rotterdam bieden subsidie op elektrische scooters. Hiermee willen gemeenten de overlast op vervuilende scooters beperken. In de toekomst zullen steeds meer gemeenten zich bij dit initiatief aansluiten.

HOEVEEL BEDRAAGT DE SUBSIDIE VOOR ELEKTRISCHE SCOOTERS?
Steden en dorpen willen middels de subsidie het schoon vervoer stimuleren. Dit biedt u als ondernemer interessante inzichten. In Amsterdam is een subsidieregeling van kracht die voor vrijwel alle elektrische voertuigen geldt. Voor de elektrische scooter geeft de gemeente Amsterdam een subsidie tot €1200 inclusief BTW.

De gemeente Rotterdam verschaft subsidie aan bedrijven die aan de voorwaarden voor subsidie voldoen. Dit geldt bijvoorbeeld voor maaltijdbezorgers. Daarnaast heeft Rotterdam een zogenaamde sloopregeling, waarbij Rotterdammers met oude voertuigen in aanmerking komen voor een sloopsubsidie. Dit bedrag kan oplopen tot €2500.

Den Haag geeft maximaal €1500 aan subsidie. Voorwaarden is dat de ondernemer minimaal €2000 besteedt aan een nieuwe elektrische scooter. Ook moet er minimaal 3000 zakelijke kilometers met de e-scooter worden gereden.

Ondernemers uit Utrecht moeten minimaal 1 jaar in de stad gevestigd zijn. Daarnaast moet de elektrische scooter minimaal 3000 zakelijke kilometers rijden. Let op, dit is exclusief woon-werkverkeer. De gemeente Utrecht geeft maximaal €1500 subsidie.

VOORWAARDEN VOOR HET AANVRAGEN VAN SUBSIDIE
Iedere gemeente hanteert zijn eigen voorwaarden. Voor ondernemers geldt dat ze vaak minimaal 3000 zakelijke kilometers per jaar moeten rijden. Daarnaast wordt de elektrische scooter voor een minimale periode worden ingezet. De gemeente Utrecht hanteert een gebruiksperiode van 3 jaar.

In de provincie Flevoland wordt subsidie uitgekeerd wanneer u als ondernemer bent aangesloten bij Forenzo, een organisatie die fietsen naar het werk stimuleert.

Om aanspraak te maken op de gemeentelijke subsidie voor een scooter, is het belangrijk dat uw bedrijf staat ingeschreven in de gemeente waarin u de aanvraag doet. Vraagt u subsidie in de gemeente Den Haag, Rotterdam of Amsterdam aan, dan moet u vaak minimaal 1 jaar in deze stad actief ondernemen. Vraag bij uw eigen gemeente altijd naar de voorwaarden.

AANVRAGEN VAN SUBSIDIE OP E-SCOOTER
Subsidie aanvragen voor de aanschaf van één of meerdere elektrische scooters? Dit doet u bij de gemeente waarin uw bedrijf gevestigd is. Controleer vooraf of u voldoet aan de voorwaarden voor subsidie. Aanvragen verloopt bij veel gemeenten via een beveiligde digitale verbinding. Let goed op de aanvraagperiode, deze moet gewoonlijk binnen 3 maanden vóór of na de aanschaf van een elektrische scooter plaatsvinden. Ook dit verschilt per gemeente.

Bezoek de website van de gemeente waarin u gevestigd bent. Vul het aanvraagformulier. Alleen volledig ingevulde aanvragen neemt de gemeente in behandeling. Gewoonlijk ontvangt u binnen twee tot zes weken na de aanvraag een reactie van de gemeente. Hieruit blijkt of uw subsidie aanvraag is goedgekeurd. Binnen een aantal weken na dagtekening van het besluit ontvangt u de subsidie. De meeste gemeenten vragen om een kopie van het kentekenbewijs van de elektrische scooter. Vergeet u deze niet op te sturen.

Meer weten over subsidies elektrische scooters? Informatie vanuit de gemeenten Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en Utrecht vindt u hieronder. Bent u in een andere gemeente actief, bezoek dan de website van uw gemeente of neem telefonisch contact op.

Den Haag: https://www.denhaag.nl/nl/subsidies.htm
Amsterdam: https://www.amsterdam.nl/ (Gebruik op de website de zoekopdracht: subsidie aanschaf elektrische voertuigen voor bedrijven)
Rotterdam: https://www.rotterdam.nl/werken-leren/ondernemersbalie/
Utrecht: https://www.utrecht.nl/wonen-en-leven/verkeer/elektrisch-vervoer-in-utrecht/actieplan-schoon-vervoer/

Recente artikelen

De nieuwste in onze blog

 • Coolrider in het Noordhollands Dagblad

  Coolrider in het Noordhollands Dagblad

 • Elektrische step met zitting steeds populairder

  Elektrische step met zitting steeds populairder

 • De coolrider is RDW goedgekeurd

  De coolrider is RDW goedgekeurd

 • Euro4 scooter

  Euro4 scooter

 • Rijtest met de coolrider bij dagelijkseauto

  Rijtest met de coolrider bij dagelijkseauto

 • Coolrider in Autovisie

  Coolrider in Autovisie

 • Coolrider E-Fatbike net zo veilig als gewone fiets

  Coolrider E-Fatbike net zo veilig als gewone fiets

 • GEMEENTELIJKE SUBSIDIE VOOR ELEKTRISCHE SCOOTERS

  GEMEENTELIJKE SUBSIDIE VOOR ELEKTRISCHE SCOOTERS

 • E-STEP NEEMT TOE IN POPULARITEIT

  E-STEP NEEMT TOE IN POPULARITEIT

 • DE COOLRIDER IS RDW GOEDGEKEURD

  DE COOLRIDER IS RDW GOEDGEKEURD

 • ELEKTRISCHE STEP MET ZITTING STEEDS POPULAIRDER

  ELEKTRISCHE STEP MET ZITTING STEEDS POPULAIRDER

 • Coolrider in De Telegraaf

  COOLRIDER IN DE TELEGRAAF